Nu startar arbetet med att bygga den nya upplevelsearenan Wisdome Stockholm vid Tekniska museet. Tre arkitektkontor har bjudits in för att rita varsitt förslag på byggnaden – som har vetenskapskommunikation, högteknologi och hållbarhet i fokus. Den omslutande domteatern ska rymma hisnande, fascinerande och inspirerande upplevelser för hundratusentals besökare årligen.
Med hjälp av svensk visualiseringsteknik i framkant blir Wisdome en upplevelse där besökaren omsluten av projektioner tas med på en resa längre bort, närmare inpå och djupare ned än någonsin – upplevelser som hjälper besökaren att se samband som annars är svåra att förstå.
De tre arkitektkontor som bjudits in för att delta i ett parallellt uppdrag inför byggandet av Wisdome Stockholm är DorteMandrup, Elding Oscarson och White Arkitekter. En jury bestående av representanter från Stockholms Stad, Kungl. Djurgårdsförvaltningen, arkitektkontoret Our, Tekniska museet och skogsindustriföretaget Stora Enso kommer att bedöma arkitektkontorens lösningar. Processen leds av Sveriges Arkitekter. I mitten av juni står det klart vilket kontor som får uppdraget att rita Stockholms smartaste hus.
Det är inte bara innehållet i Wisdome, utan även byggnaden i sig som ska inspirera till hållbar uppfinningsrikedom. Tillsammans med Stora Enso som huvudpartner till Wisdome har Tekniska museet siktet inställt på att skapa en signaturbyggnad helt i trä, där konstruktionens innovativa lösningar är synliga.
– Trä är ett framtidsmaterial, säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet. Skogen växer och förädlas till hållbara och klimatsmarta träprodukter lokalt i Sverige. Trä är också en viktig del av vår historia, och byggnaden kommer på ett fint sätt knyta an till de gamla trähusen på Skansen, tvärs över Djurgårdsbrunnsviken.
De tre arkitektkontoren har noga valts ut av Tekniska museet för sina tidigare innovativa byggnader där det synliga trämaterialet har en central roll.
Dorte Mandrup
Arkitekten Dorte Mandrup är känd för sina konceptuellt starka projekt. Med djup förståelse och respekt för platsens identitet och en analytisk och konstnärlig metod skapar hon framåtblickande arkitektur. Några exempel på tidigare träkonstruktioner är det prisbelönta Vadehavet Center på danska västkusten, Icefjord Centre på Grönland och Råå Förskola i Helsingborg som år 2016 tilldelades Swedish Wood Award. Hon har just tagit emot Berlin Art Prize och är juryordförande för det prestigefyllda Mies van der Rohe Award 2019.
Elding Oscarson
Elding Oscarson har skapat ett flertal innovativa lösningar där träkonstruktionen fått en central roll. Skissernas museum i Lund är ett exempel på en offentlig byggnad. Med utgångspunkt i grundarnas erfarenheter från Sverige och Japan har de format en egen plats inom svensk arkitektur. Kontoret har belönats med flera stora utmärkelser, bland dem Kasper Salinpriset.
White Arkitekter, Robert Schmitz
Robert Schmitz är välmeriterad gestaltande arkitekt med stor erfarenhet från kommersiella projekt med komplexa program. Projekten har ofta ett publikt innehåll med stora flöden av besökare. Han har vunnit flera prestigefyllda tävlingar och priser för sina insatser och ansvarar nu för projektet Skellefteå Kulturhus som blir Sveriges högsta byggnad i trä.
Om Wisdome-projektet
Wisdome ska bli en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation. Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center – Science Center Malmö Museer, Universeum i Göteborg, Umevatoriet i Umeå, Tekniska museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som nav i samarbetet. Till projektet är också ett 10-tal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik. Wisdome-projektet tillkom genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2017.
Stora Enso – huvudpartner till Wisdome Stockholm
Stora Enso är en ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper och med detta en del av bioekonomin. Trä är ett hållbart framtidsmaterial, och allt som tillverkas av fossilbaserade material idag är möjligt att tillverka av träd imorgon. Företaget har cirka 26 000 medarbetare i över 30 länder och 2018 uppgick omsättningen till 10,5 miljarder EUR.
Tekniska museet – alla små geniers favoritställe
Tekniska museet verkar för att öka allmänhetens och speciellt ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap på ett lustfyllt och inspirerande sätt. Museet har också i uppdrag att förvalta och vårda Sveriges industriella och tekniska kulturarv. Tekniska museet är Sveriges största tekniska museum och hade 323 399 besökare 2018.
Tekniska museet är en del av Royal Djurgården, Skandinaviens främsta attraktion och ett besöksmål i världsklass. Tillsammans välkomnar Djurgårdens attraktioner över 15 miljoner besökare årligen.