Den andra Wisdome-produktionen Stort 3D visad på internationella filmfestivaler

2023-01-23T14:37:25+00:00 20 januari 2023|Okategoriserade|0 Comments

Domfilmen Stort 3D – En kosmisk resa genom tid och rum visad på internationella filmfestivaler 

Stort är en 8K fulldome-show i 3D, producerad inom Wisdome-projektet av Norrköpings Visualiseringscenter C. Domfilmen har under det gånga året visats på internationella domfilmsfestivaler både i Tyskland och Tjeckien. Produktions- och innehållschef Kim Brax vid Visualiseringscenter C var på plats på Jena Fulldome Festival i Tyskland  när Stort hade internationell premiär i maj.

– Det var en fantastisk upplevelse att få närvara då Stort visades på filmfestivalen i Jena. Planetariet i Jena, där filmfestivalen hölls, är världens äldsta planetarium som fortfarande är i drift, det var en magisk känsla att få se vår produktion i denna anrika byggnad. Mottagandet från publiken var mycket positivt och det gav oss mycket inspiration för vårt fortsatta produktionsarbete, säger Kim Brax, produktions- och innehållschef vid Visualiseringscenter C.

Filmen är producerad med hjälp av den interaktiva mjukvaran OpenSpace som utvecklas vid Visualiseringscenter C, i samarbete med bland annat NASA och American Museum of Natural History. Stort är en förbluffande resa ut i rymden, som berättar för oss hur ofattbart stor rymden är. Tack vare vår nyfikenhet och strävan efter kunskap har vi människor drivits till att utforska rymden och lärt oss mer om universum. Det finns fortfarande oerhört mycket kvar att utforska. Med Eva Röse som berättarröst beger vi oss iväg på en resa längre ut i rymden än var någon annan människa någonsin varit. Allting vi får se på vår resa är baserat på verklig data som inhämtats tack vare mänsklighetens tekniska framsteg och många års forskning.

– Det har varit ett stort intresse för filmen internationellt och den kommer snart visas på domteatrar i Indien, USA och Frankrike. Den har även översatts till en mängd olika språk som kommer erbjudas i de olika domteatrarna, säger Christian Södergren som är producent för Stort och Technical Director vid Visualiseringscenter C.

Stort visas i nuläget på Visualiseringscenter C i Norrköping och på Curiosum i Umeå. Stort är den andra av fem domföreställningar som produceras av Norrköpings Visualiseringscenter C inom Wisdome.