Start för bygget av ny upplevelsearena för vetenskap i 3D

2022-02-25T09:25:03+00:00 24 februari 2022|Pressmeddelanden|0 Comments

Wisdome Stockholm. Illustration: Elding Oscarson.

Måndagen den 21 februari tog kulturministern, Christer Fuglesang och en rad medverkande från både näringsliv, akademi och arkitekturvärlden det första spadtaget för Wisdome Stockholm vid Tekniska museet. Den spektakulära träbyggnaden ska utrustas för att skapa hisnande upplevelser av vetenskap.

Wisdome Stockholm är den största satsningen Tekniska gjort sedan museet öppnade på Djurgården. På innergården växer nu Wisdome Stockholm fram. På utsidan en spektakulär träbyggnad som tänjer på gränserna för vad som är tekniskt möjligt. På insidan världsledande teknik som tar dig längre bort, närmare inpå och djupare ned än du någonsin varit.

Mittpunkten är den klotformade domen av trä. Här inne omsluts besökaren helt av 3D-projektioner i 360 grader – runt om och ovanför. Med världsledande visualiseringsteknik skapas möjligheter för helt nya upplevelser av teknik och vetenskap. Enorma datamängder kan bearbetas och återskapas i form av lättbegripliga och tydliga samband och modeller. Här blir rymden ett interaktivt äventyr där besökaren själv bestämmer vart resan bär. På samma sätt blir det möjligt att upptäcka den senaste forskningen inom mikrokosmos, klimat och digitala superkrafter.

Arkitektkontoret Elding Oscarson har ritat en byggnad som utmanar och sätter material och konstruktion på prov. Taket är ett böljande rutnätssystem i fem lager av träbalkar som når en spännvidd på 48 meter – helt utan pelare. Det innebär ca 20 kilometer LVL-trä som levereras av Stora Enso och sedan böjs och anpassas med en exakt precision.

Att bygga i trä ger nya möjligheter i form av minskade transpor­ter, tystare byggen och en behagligare miljö. Men framför allt är det mer klimatsmart – och därför spelar trämaterialet en viktig roll för att utveckla framtidens hållbara byggande. Widsome Stockholm blir ett utmanande referensobjekt som tänjer på gränserna för vad som är möjligt att konstruera i trä.

Världen är komplex och vi gör den begriplig

I Wisdome Stockholm förvandlas svåra utmaningar och komplexa sammanhang till hisnande upplevelser. Spjutspetsteknik inom visualisering gör det möjligt att ge nya perspektiv på viktiga frågor och gör det komplicerade lättare och roligare att förstå. Wisdome Stockholm är en mötesplats för akademi, skola, näringsliv och nyfikna museibesökare i alla åldrar.

“Idag saknas platser där forskning och innovativa idéer från akademi och näringsliv kan möta allmänheten, platser som engagerar barn och unga i sin egen och vår gemensamma framtid och som ger nya perspektiv på de utmaningar vi står inför. Vi ska skapa en sådan plats.” Peter Skogh, museidirektör, Tekniska museet

Wisdome Stockholm, en upplevelsearena för omslutande visualiseringar av vetenskap

  • Byggstart: 2022
  • Beräknad öppning: 2023
  • Antal sittplatser i domen: 100
  • Yta: 1 325 m2
  • Storlek på domen: 21,6 m i diameter, höjd 12,2 m
  • Arkitekt: Elding Oscarsson
  • Konstruktör: Blumer Lehmann
  • Träleverantör och huvudpartner: Stora Enso

Läs mer om Wisdome Stockholm och se livesändningen från första spadtaget.

Samarbeten och finansiering

Satsningen finansieras med Stora Enso som huvudpartner och Vectura som partner för byggprojektledning för projektet samt NIBE som hållbarhetspartner och Ericsson som huvudpartner till Tekniska. Genomförandet är möjligt tack vare stöd från Wallenbergstiftelserna, Erling-Perssons Stiftelse, Stora fonden och Fritz Öst fond för elektroteknik.

En nationell satsning

Wisdome har sin utgångspunkt i den världsledande forskningen inom visualisering som bedrivs vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet. Med bidrag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse skalas det nu upp och blir en nationell satsning.

Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center – Malmö Museer, Universeum i Göteborg, Curiosum i Umeå, Tekniska museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som nav i samarbetet. Till projektet är också ett 10-tal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik.