Nu är det klart hur den nya upplevelsearenan för vetenskapskommunikation vid Tekniska museet ska se ut. Arkitektbyrån Elding Oscarson kommer att rita den högteknologiska domteatern som blir ett landmärke för både Stockholm och Kungliga Djurgården. Det är en konstruktion helt i trä – ett hållbart val, som ska väcka nyfikenhet och ge plats för innovation och lustfyllt utforskande.
Under våren har tre mycket kvalificerade arkitektkontor deltagit i parallella uppdrag och ritat var sitt förslag på den nya byggnaden för Wisdome Stockholm vid Tekniska museet. Nu är det klart att det är arkitektkontoret Elding Oscarsons närmast poetiska formkoncept som ska ge rum för den allra senaste visualiseringstekniken och samtidigt knyta ihop museets inne- och utemiljöer på ett sätt som markant ökar tillgängligheten.
Så här beskriver arkitekterna Johan Oscarson och Jonas Elding sitt koncept: ”Förslaget skapas av sitt innehåll, där formen ges av taket som omsluter domen. Under den böljande takformen bildas ett kraftfullt, identitetsbärande rum i direkt kontakt med innergården”, säger Johan Oscarson. “Med den nya byggnaden vill vi öppna upp museet för ny användning och ny publik. Tekniska ska vara ett vardagsrum för alla, året om”, säger Jonas Elding.
Formkonceptet smälter väl in i kulturmiljön och bygger på en spektakulär, lätt och innovativ takkonstruktion i trä som framhäver den kupolformade domen och gör den till den självklara fokuspunkten. Interiört skapar taket ett iögonfallande rum. Tekniskt och arkitektoniskt visar lösningen på möjligheterna inom träbyggnad och pekar ut en riktning för framtidens hållbara och resurssmarta byggande. Byggnaden är pedagogisk inte bara till sitt innehåll, utan även konstruktionen i sig blir en upplevelse av hållbart och innovativt träbyggande för framtiden.
Ett nytt landmärke i Stockholm
Genom processen med parallellt uppdrag, där även White Arkitekter och danska Dorte Mandrup Arkitekter deltagit, har tre olika och mycket starka förslag arbetats fram, men där bedömningsgruppen slutligt valt Elding Oscarsson Arkitekters lösning. Processen har letts av Sveriges arkitekter.
“Byggnaden har förutsättningar att bli ett nytt landmärke i Stockholm. Det intressanta och innovativa innehållet som lyfter fram spetsteknik inom visualisering tillsammans med en unik och mycket vacker byggnad av trä kommer vara värt en omväg. Det här ger förutsättningar för att Stockholm nu kan få en byggnad i arkitektonisk världsklass byggd med spetsteknik inom träbyggande”, säger Torleif Falk, stadsarkitekt i Stockholm.
”Det här är ett gott exempel på hur Stockholms stad genom samverkan med olika aktörer inom kulturverksamhet, näringslivet, arkitekter och våra medarbetare kan bidra till innovation och utveckling i Stockholm. Domen med sitt innehåll kommer stärka Stockholm som besöksmål och samtidigt ge oss arkitektur i världsklass. Vi kommer efter bästa förmåga bidra till att detta nu förverkligas och ser fram emot att uppleva denna spännande byggnad på plats om några år”, säger Joakim Larsson, stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm.
Hållbart byggande i trämaterial
Med Stora Enso som huvudpartner till Tekniska museet i satsningen blir det möjligt att konstruera den nya byggnaden helt av trä. Nyutvecklade trämaterial som CLT och LVL kan numera ersätta i stort sett allt som annars byggs av stål och betong.
”Det är fantastiskt få vara med och bidra med trä, som är det mest hållbara byggmaterialet som finns, till denna signaturbyggnad i Stockholm. Byggnaden tänjer på gränserna och visar vad som är möjligt att skapa med framtidens byggmaterial. Våra träprodukter kommer att användas på ett hållbart, innovativt och kostnadseffektivt sätt så detta blir Stockholms smartaste byggnad”, säger Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso.
För alla små genier och en hållbar framtid
Med visualiseringsteknik i världsklass i form av den 360-graders domteater, supersnabba datorer och produktioner från bl a Visulaiseringcener C i Norrköping får Tekniska genom Wisdomekonsortiet möjlighet att bygga upp en ny typ av lärande och utforskande baserad på visualiserad vetenskap. Domen erbjuder upplevelser som inspirerar till ytterligare utforskande och problemlösning i de nya labbytor som byggnaden också ska rymma. Det blir en plats där forskning, näringsliv och offentliga verksamheter tillsammans med allmänhet och skola kan innovera kring olika riktiga utmaningar på ett spännande och lustfyllt sätt.
“Vi behöver skapa nya förutsättningar för att engagera barn och unga i sin egen och vår gemensamma framtid – det är viktigt för att möta det snabbt ökande behovet av både teknisk naturvetenskaplig kompetens och hållbara innovativa lösningar”, säger Peter Skogh, museidirektör.
Byggprocessen startar under våren 2020 och kring årsskiftet 2021-2022 räknar Tekniska med att slå upp dörrarna till den nya upplevelsearenan.
Om Wisdome-projektet
Wisdome ska bli en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation. Inom Wisdome samverkar Sveriges fem ledande science center – Science Center Malmö Museer, Universeum i Göteborg, Umevatoriet i Umeå, Tekniska museet i Stockholm med Visualiseringscenter C i Norrköping som nav i samarbetet. Till projektet är också ett 10-tal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik. Wisdome-projektet tillkom genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2017.
Den nya byggnaden vid Tekniska finansieras av Wallenbergstiftelserna, Erling Persson-stiftelsen, Stora fonden och Stora Enso som är huvudpartner till satsningen samt Ericsson som är huvudpartner till hela Tekniska. Det är en kraftsamling för vetenskapskommunikation med syfte att öka intresset för teknik och naturvetenskap bland primärt barn och unga. Över hälften av alla besökare till Stiftelsen Tekniska museet är barn och unga under 19 år. KTH, KI och Stockholms universitet är med och utvecklar utbudet till Wisdome Stockholm.