Det första domteaterbygget inom Wisdome är igång i Umeå

2019-04-09T10:28:54+00:00 9 april 2019|Okategoriserade|0 Comments

I mars 2019 inleddes byggandet av domteatern på Curiosum, Umeås nya science center, Curiosum har sin grund i Umeå universitets tidigare verksamheter Umevatoriet och Sliperiet och kommer att öppnas under 2020 på Konstnärligt campus i centrala Umeå.

Curiosums dom byggs av White Arkitekter

Curiosum, som utvecklas i samverkan med Umeå kommun, blir en helt ny lär- och upplevelsemiljö för att skapa nyfikenhet och öka intresset för vetenskap och teknik hos barn och unga. Det blir också ett nytt besöksmål i Umeå och en viktig samverkansmiljö för såväl universitets utbildningar och forskning, som näringsliv och samhälle.

– Curiosum kommer att kunna erbjuda något för alla, från domföreställningar, experimentlab, verkstäder och temautställningar till kreativa workshops och populärvetenskapliga föreläsningar och event. Vi vill utveckla nya sätt att lära genom att fokusera på frågor som berör och genom aktiviteter som engagerar.

Centret kommer inrymmas i en praktfull industribyggnad, uppförd 1909 och vackert beläget nära Umeälven. Just nu anpassas lokalerna till den nya verksamheten. Domteatern, med en 360° filmduk för planetarieföreställningar och andra omslutande visuella upplevelser, blir ett nytt och värdefullt komplement till huset.

– Mötet mellan den gamla industribyggnaden och den futuristiska domteatern blir ett väldigt spännande inslag i Umeås stadsbild. säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Satsningen på Curiosum är möjlig genom centrets samverkan inom Wisdome initiativet, donationen från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, och Umeå universitets partnerskap med Umeå kommun.