Loading...

Många förebilder på Women in tech

2018-03-09T16:15:59+00:00 9 mars 2018|Okategoriserade|0 Comments

På internationella kvinnodagen arrangerades konferensen Women in tech på Folkets hus i Stockholm, för femte året i rad. Wisdome bevakade denna händelse och spanade efter vad som görs för att få fler kvinnor intresserade av teknikbranschen.

Den 8 mars samlades 1 500 deltagare, nästan bara kvinnor, i Folkets hus för att diskutera hur ny teknik kan förändra världen och hur vi kan skapa verklig och varaktig förändring i branschen.

Många kvinnor nätverkar i pausen.

Konferensdeltagare på Women in Tech. Foto: Mimmi Tegnér

Women in tech strävar efter att inspirera unga kvinnor att välja en karriär inom teknikbranschen. De vill också uppmärksamma kvinnor som redan har ett jobb inom industrin och få dem att stanna kvar. Hela 40% av kvinnorna har övervägt att lämna branschen på grund av sexism och ojämlikhet. Det visar en undersökning som Women in Tech gjort bland sina 4000 medlemmar.

Föreläsare på scen i fullsatt hörsal

Foto: Mimmi Tegnér

Wisdomesatsningen vill också bidra till en positiv utveckling och få fler unga tjejer intresserade av teknik och naturvetenskap. Att lyfta fram unga ingenjörer som är kvinnor och framgångsrika kvinnor i teknikföretag är ett sätt. Att se till att både flickor och pojkar får en chans att upptäcka teknikens värld och utveckla sin digitala kompetens på våra science center är ett annat sätt att göra skillnad.

WIT girls – satsning på att unga tjejer ska upptäcka teknik

Womin in tech har startat initiativet WIT Girls tillsammans med föreningen Hello World! för att 8–15-åringar ska få chansen att utveckla sina förmågor inom digitala medier, programmering, virtual reality och speldesign. Tjejerna kan vara med på en lägervecka under sommarens Hello World! Camp och får möjlighet att varje söndag under ett år träffa olika teknikföretag i Stockholm och Göteborg.

Bilden har betydelse

Två kvinnor utforskar teknik

Foto: Emilia Bergmark-Jiménez

Ett annat initiativ är Bredda bilden, Teknikföretagens satsning på att få fler att känna sig inkluderade i teknikens värld. Med en bildbank med bilder som visar en bredare bild av vilka som arbetar med teknik vill man lyfta fram nya förebilder som kan inspirera fler kvinnor att söka sig till tekniska yrken. Bilderna är fria att använda och där finns också tips på hur vi alla kan skapa mer inkluderande bilder.

Läs mer på Science Center Malmö Museers blogg

Har du tankar om hur vi kan få fler unga kvinnor intresserade av en karriär inom teknikbranschen? Kontakta oss!

Mimmi Tegnér, verksamhetsutvecklare Science Center Malmö Museer