Nyinvigning efter uppgradering i domen på Visualiseringscenter

2019-02-12T15:52:49+00:00 12 februari 2019|Okategoriserade|0 Comments

Efter en omfattande uppgradering i domen på Visualiseringscenter C i Norrköping är det äntligen dags för nyinvigning den 16 februari. Anläggningen klassas som en av världens mest tekniskt avancerade domer.

Ny teknik

De nya projektorerna har benämningen 6P, vilket betyder att de hanterar 6 olika primära färger av laser; 2 röda, 2 gröna och 2 blå som representerar olika våglängder av det synliga spektrumet. Således kan vi visa två olika bilder på domskärmen samtidigt, och våra nya 3D-glasögon är utformade så att den ena bilden är synlig genom vänstra linsen och den andra genom den högra. Den stora skillnaden mot tidigare är att vi får mycket mindre förlust av ljusstyrkan i de nya glasögonen vilket gör att bilden blir mycket ljusare och skarpare.

RGB (Röd, Grön, Blå) är den modell vi idag använder för att producera alla färger på en skärm eller med en projektor. Våra projektorer går under benämningen RGB laser, då de består av röd, gröna och blå laserbanker. I dagsläget är det ovanligt med ren laser för alla dessa primärfärger i en projektor, men detta gör att till skillnad från en lampa som visar vitt ljus, kan hela projektorns ljusstyrka användas för att producera rätt färger, och ger en otroligt ljusstark och färgrik bild.

Projektorerna är betydligt kraftfullare än tidigare, med en ljusstyrka upp till 30 000 ANSI lumens, och kör på en hög upplösning (4096x2160) per projektor samt hög uppdateringsfrekvens (120Hz), och dessa faktorer bidrar till en detaljrik och skarp bild. När bilden från de 6 projektorerna överlappar varandra blir upplösningen 8K.

Den enda nackdelen med de nya projektorerna är utan tvekan deras storlek, då de är ca 1.5m långa och väger ca 250 kg st. Och utöver detta är varje projektor kopplad till en extern vätskekylare på ca 100 kg som enbart kyler lasrarna inuti projektorn. Fördelen med extern vätskekylning är att vi strategiskt har placerat dessa utanför domen för att få en tyst miljö, men också återvinna värmen på ett bättre sätt.

Installation av projektorer

Bakgrund

Wisdome har sin utgångspunkt i den världsledande forskningen inom visualisering som bedrivs vid Visualiseringscenter C och Linköpings universitet. Med bidrag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse skalar vi nu upp i en nationell satsning. Visionen bakom projektet Wisdome är stort; att nå miljontals skolbarn och studenter genom en immersiv vetenskaplig kommunikation över hela Sverige. På vilket sätt? Genom att uppgradera den nuvarande domen vid Visualiseringscenter C i Norrköping och etablera fyra nya domer i Göteborg, Malmö, Stockholm och Umeå.

Produktioner

Inom ramen för projektet finns ett långsiktigt mål att producera fem nya domföreställningar, med ett brett spektrum av vetenskapliga ämnen, vid Visualiseringscenter C i Norrköping. Redan idag produceras domföreställningar med 3D-filmer och programvara för realtidsvisningar. Genom ett nära samarbete med t.ex. NASA finns nu möjligheten att göra flygningar i vårt solsystem och genomföra landningar i realtid på Mars, med hjälp av faktiska bilder i 3D som uppdateras kontinuerligt. Det är även möjligt att göra flygningar över Pluto och besöka andra platser i det kända universum. Genom dessa immersiva upplevelser kan vi skapa ett intresse för naturvetenskap och teknik hos kommande generationer.

OpenSpace

Jonathan Klittmark, Visualiseringscenter C
Erik Sundén, Visualiseringscenter C